Pitabroodjes van de grill met kraailook-yoghurt saus

Kraailook ; allium vineale

Je gebruikt vast regelmatig knoflook, ui of bosui in de keuken om gerechten extra smaak mee te geven. Maar wist je dat er ook een aantal looksoorten in het wild voorkomen? Kaailook is er daar één van en ook al vroeg in het seizoen beschikbaar.

Het is een onopvallend, op gras lijkend, plantje. In de winter kan je hem het beste vinden, omdat hij mooi groen blijft in tegenstelling tot veel anders op de bosbodem. Even de blaadjes kneuzen en ruiken om er zeker van te zijn dat het look is. Kraailook lijkt het meeste op lente-ui en je kunt zowel het groen als de kleine knolletjes gebruiken. Ik krijg altijd zin om er een yoghurt-saus van te maken om, zeker met dit mooie weer, te combineren met zelfgemaakte pita-broodjes.

De saus bestaat uit yoghurt met fijngehakte kraailook, beetje (zelfgemaakte) mayonaise, komijn, chilipoeder, zout en olijfolie. Ik had geen gist in huis, dus de pita c.q naan is met zuurdesem en daar zit ook yoghurt en gehakte kraailook door heen. Naast vegetarische gyros at ik er meidoorn-ketchup, rauwkost van venkel, wortel en ingemaakte bietjes van de laatste oogst in november bij. Lekker veel home-made dus.

Wie had gedacht dat we een week na het schaats- en slee-festijn al weer in de tuin van het kampvuur konden eten. Hier het resultaat:

Wil je op de hoogte blijven van data voor wandelingen, workshops, diner-avonden en vindt je het leuk wanneer ik recepten met je deel. Schrijf je in en je bent de eerste die het weet!

Processing…
Bedankt voor je inschrijving. Tot snel!

Geef een reactie