Rozenbottel-ketchup

Hondsroos (rosa canina)


De rozenbottels van de hondsroos kan je plukken nadat ze in september oranjerood verkleuren tot ver in de winter. In theorie dan, want in de praktijk zijn de meeste rond deze tijd wel opgegeten door de vogels. Zoals met meer bessen worden ze alleen zoeter en smaakvoller nadat de vorst eroverheen is gegaan. Wat dat betreft is het nu een uitgelezen kans om de in het najaar aangelegde voorraden te gaan verwerken. Afgelopen jaar maakte ik een paar potjes jam van rozenbottels, appel, Japanse sierkwee en gember. Van de rozenbottels die ik nu nog in de vriezer heb liggen maak ik een ketchup zoals in het wildpluk kookboek van Edwin Florés. In vergelijking met de meidoornsaus die ik eerder maakte is de consistentie van deze saus veel meer in lijn van tomatenketchup. Hoewel de smaak van de meidoornsaus mij net iets meer bevalt. Kom maar op met die broodjes hamburger of vegaburger, wat je wil!

Wist je dat de rozenbottels rijk zijn aan vitamine C en daarnaast ook caroteen en vitamine B1 en B2 bevatten. Van de gedroogde bladeren kan ook een thee worden gezet die helpt bij verkoudheid en koorts, maar ook bij slecht genezende wonden.

Wil je op de hoogte blijven van data voor wandelingen, workshops, diner-avonden en vindt je het leuk wanneer ik recepten met je deel. Schrijf je in en je bent de eerste die het weet!

Bezig met verwerken …
Bedankt voor je inschrijving. Tot snel!

Geef een reactie