Workshop shrink box en skolotni

Zojuist terug van een weekend bij Siegurd waar ik twee workshop heb gevolgd. Omdat ik deelnam aan zowel de workshop ‘shrink box’ op zaterdag als de workshop ‘skolotni’ op zondag, mocht ik mijn tentje mee en overnachten in het bos midden in het Leersumse veld. Siegurd is dé expert in Nederland op het gebied van werken met berkenbast. Ingrediënten genoeg dus voor een heerlijk weekend buiten!

Ik vind het leuk om naast het koken en leren over eetbare natuur met mijn handen bezig te zijn en dingen te maken. Lepel snijden uit hout, vishaakjes zoals vorig weekend en nu dus twee verschillende bakjes uit hout en bast. “Craften” wordt dat genoemd in de bushcraft wereld. Ik zal geen uitgebreide omschrijving geven van het proces, daarvoor kan je veel beter zelf een workshop volgen, maar hier volgt mijn foto verslag.

Met 5 en 4 deelnemers aan de workshop was er voldoende mogelijkheid om afstand te bewaren gezien de corona. Daarnaast was er door het kleine groepje ruimte en tijd zat voor goede uitleg en extra vragen.

Swedish shrink box

Het concept van de shrink box is eenvoudig. Vers hout krimpt als het droogt en als je een beetje ervaring hebt (of iemand die het je verteld) kan je daar gebruik van maken. Door een bodem van een droge houtsoort in een cilinder van vers hout te bevestigen, zorgt de werking van het verse hout dat de bodem er gedurende een aantal dagen strak in wordt geklemd.

Op weg van de parkeerplaats naar de locatie in het bos hebben we geschikt hout verzameld van een recentelijk omgevallen berk. De diameter en de lengte maakt niet zoveel uit, er zijn veel verschillende type shrink boxes. Op locatie hebben we er met een avegaar in de lengte richting een gat doorheen geboord. Zonder bankschroef een aardige oefening speciaal voor degene die het hout geklemd moest zien te houden tijdens het boren. Het gat hebben we daarna verder uitgesneden met een lang houtsnij mesje.

Dat uitsnijden ben je wel even mee bezig, maar als je wand dun genoeg is kan je verder met de bodem. Met een speciaal gutsje maak je een inkeping aan de onderkant. Van gedroogd hout zaag en snij je vervolgend een ronde bodem die daar in past. Het is even passen, meten en bijsnijden maar omdat de buitenwand nog gaat krimpen moet hij er uiteindelijk met aardig wat speling in kunnen.

Voor de deksel had ik een stuk van hetzelfde hout gezaagd en daaraan de schors nog wel laten zitten. Aftekenen, rondom inzagen en met je mes voorzichtig batonneren. Het passend maken kan tot slot met je mes. Je kan de deksel ook precies dezelfde diameter geven als de body. Als je dat superstrak afwerkt zie je deksel niet eens zitten, dat is ook mooi.

Russische skolotni

De container van berkenbast die we op zondag gemaakt hebben is iets technischer, maar wel heel leuk om te maken. De container heeft een aparte binnenkant en buitenkant die uiteindelijk in elkaar worden geschoven. De binnenkant is door het uitsnijden van pijlen en gaten bevestigd. De truc is de bast steeds nat te maken met heet water, waardoor het soepel wordt. Bij mij zijn er toch kleine hoekje los gekomen, maar omdat dit tussen de binnen en buitenwand inzit is hier niets meer van te zien.

De buitenkant is precies op maat gesneden en door te naaien met sparrenwortel vastgezet. De bodem is hier ook weer van gedroogd hout en precies passend gemaakt. Eigenlijk net iets te groot, maar omdat je de bast weer soepel maakt kun je de bodem klem slaan waarna de bast eromheen sluit. De deksel is ook van droog hout, en kan je op verschillende manieren afwerken. Hier ben ik nog mee bezig dus het eindresultaat hebben jullie nog tegoed.

Ik heb het fantastisch gehad en ben dankbaar dat ik de tijd en ruimte heb gekregen om dit te kunnen doen. Bedankt Siegurd voor je enthousiasme en heldere uitleg.

Wil je op de hoogte blijven van data voor wandelingen, workshops, diner-avonden en vindt je het leuk wanneer ik recepten met je deel. Schrijf je in en je bent de eerste die het weet!

Bezig met verwerken …
Bedankt voor je inschrijving. Tot snel!

Geef een reactie