Meidoorn ketchup

Eenstijlige meidoorn ; Crataegus monogyna

Mijn jongste zoon zit nu op 25 minuten fietsen buiten de stad op school. Ik maak dus aardig wat kilometers met halen en brengen. Dat is geen straf overigens, want het is een mooi landelijk stuk en je komt nogal eens wat tegen onderweg. Zo kon ik de mooie rode meidoorn bessen niet weerstaan en heb ik daar steeds wat van meegnomen tot ik 1 kg gewassen bessen in mijn vriezer had liggen; voldoende om aan de slag te gaan. Dit recept heb ik vorig jaar gemaakt als opdracht voor ‘De Natuurkok‘ en was ons goed bevallen. Ik neem mij voor om zo veel te maken dat ik het hele jaar geen gewone ketchup hoef te kopen, maar ze gaan denk ik toch te snel op.

Het zeven is een beetje bewerkelijk, ik moet nog op zoek naar een draaizeef of passe vite, hoewel ik mij ook afvraag of dat goed werkt omdat de meidoornbessen kleine pitjes hebben. Het eindresultaat geeft veel voldoening in ieder geval.

Laat de bessen eerst een half uur zachtjes koken met de appelazijn en het water. Druk vervolgens door een zeef of een vergiet met een pollepel. Je handen gebruiken kan natuurlijk ook! De pulp en het vocht dat je overhoudt zet je weer op het vuur en laat je met de smaakmakers nog 5 minuten doorkoken tot de suiker is opgelost. Ik had genoeg voor 5 jampotjes, natuurlijk goed schoongemaakt. Laat de potjes onderste boven afkoelen zodat ze vanzelf vacuüm trekken.

1 kg meidoornbessen

600 ml appelazijn

600 ml water

350 gr basterd suiker

1 tl nootmuskaat

1 tl zout

1 tl gember

1/2 tl gemalen piment

1/2 tl gemalen kruidnagel

1/2 tl gemalen zwarte peper

Meidoorn ketchup

Processing…
Bedankt voor je inschrijving. Tot snel!

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie