Sleedoorn chutney

Sleedoorn ; Prunus spinosa

Als je eenmaal met wildplukken in aanraking bent gekomen dan let je op andere dingen wanneer je op de fiets zit of door het bos loopt. Zo waren mij sleedoornbessen opgevallen in de berm toen ik over de brug over de IJssel fietste. Vorig jaar hebben we van De Natuurkok de opdracht gekregen om sleedoorn te oogsten, maar dat was mij toen niet meegevallen. Met moeite had ik voldoende verzameld om te gebruiken in de sloe-gin. Dus ik was verheugd dat ik ze nu in goede hoeveelheden had ontdekt.

Deze mooie nazomer zondag had ik, terwijl wielerclubjes en dagjesmensen mij op de brug passeren, tijd om ze te plukken. Ik nam alleen de grote rijpe, de kleine zijn voor de vogels, of voor later. Er stond overigens nog meer dan sleedoorn, ook braam, rozenbottel en een mooie kardinaalsmuts (niet eetbaar) zag ik er. Thuis gewassen en gewogen, precies 1kg, en in de vriezer gelegd. De bessen schijnen na 48 uur in de vriezer een stuk smaakvoller te zijn.

Een paar dagen later kon ik een chutney maken van de sleedoorn. Dus waar ik de meidoornbessen in zijn geheel kon koken en daarna om daarna door een zeef te drukken, wilde ik de sleedoorn van te voren ontpitten, zodat ik ze met ui samen op kon zetten. Ik hield na het ontpitten van de kilo nog 850gr over. Ik begon met 2 witte uien in ringen aan te fruiten. Hier deed ik gemalen gember, piment en korianderzaad en vervolgens de sleedoorn bij. Ik vond het nog best droog dus heb er halverwege ook nog 200ml water aan toegevoegd en op smaak gemaakt met peper, zout en honing. Lekker bij geroosterd varkensvlees of op je broodje kaas bijvoorbeeld.

1 kg sleedoornpruimen

2 witte uien

2 tl gemberpoeder

2 tl gemalen korianderzaad

2 tl gemalen piment

200 ml water

150 gr honing

Sleedoorn-chutney

Processing…
Bedankt voor je inschrijving. Tot snel!

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Gies schreef:

    Hi Jeroen, in je recept mbt jeneverbes noem je ook de gevonden braam, rozenbottel en kardinaalsmuts. Hoewel je het niet zegt, kan dat klinken als allemaal eetbaar. Maar de kardinaalsmuts is giftig. Misschien toch even benoemen voor de onwetende plukker? De meidoornketchup gaan wij in ieder geval maken, die was vorig jaar zo lekker!!

    1. Jeroen Nielen schreef:

      Ha Gies, soms benoem ik ook gewoon dingen omdat ze mooi zijn. Maar je hebt gelijk hoor, ik zal het erbij zetten om verwarring te voorkomen. Het stuk ging over de sleedoorn denk ik, niet de jeneverbes. Veel plezier met de meidoorn!

Geef een reactie