Rozenbottel jam met gember en dwergkwee

Hondsroos (rosa canina)

Vandaag maakte ik vanuit huis een wandeling naar de IJssel. Het was een mooi mistige morgen met de uiterwaarden in nevel verscholen. Onderweg vond ik voldoende rozenbottels om er een paar potjes jam van te maken.

De vruchten van de Japanse sierkwee (Chaenomeles japonica), ook wel dwergkwee genoemd, kom ik gewoon bij mij in de wijk tegen. Veel mensen weten niet dat je die kunt gebruiken in de keuken. De vrucht is net als de grotere kweepeer hard en rauw niet te eten. Vanwege het hoge gehalte aan pectine en de fris zurige smaak is het wel een ideale toevoeging in jams of gelei. Pectine zorgt ervoor dat de jam dikker wordt en je kan hierdoor jam maken met minder suiker.

Wist je dat de rozenbottels rijk zijn aan vitamine C en daarnaast ook caroteen en vitamine B1 en B2 bevatten. Van de gedroogde bladeren kan ook een thee worden gezet die helpt bij verkoudheid en koorts, maar ook bij slecht genezende wonden. De gember in dit recept heeft uiteraard ook eigenschappen die goed zijn voor de gezondheid. Al met al een prima

Ik ben nooit zo van het meten en wegen dus bij deze dus ongeveer:

– 500 gr rozenbottels met water zacht gekookt en daarna door een draaizeef gehaald tot een puree zonder de pitjes.

– Ik had 8 kleine vruchten dwergkwee en 2 appels geschild en van pitten ontdaan, in stukjes gesneden,

– 2 cm gemberwortel geschild en fijngehakt

– De rozenbottel puree en een beetje water terug opgezet met de vruchten en gember tot de vruchten zacht zijn. Nogmaals door de zeef gehaald en daarna met 200 gr geleisuiker aan de kook gebracht.

– 3 schone potjes gevuld en ondersteboven laten afkoelen. Smullen maar!

Wil je op de hoogte blijven van data voor wandelingen, workshops, diner-avonden en vindt je het leuk wanneer ik recepten met je deel. Schrijf je in en je bent de eerste die het weet!

Bezig met verwerken …
Bedankt voor je inschrijving. Tot snel!

Geef een reactie