Terugblik ‘De Wilde Vuurman’

Op 6 en 7 mei vond in de bossen van Drenthe de eerste editie van het ouder-kind weekend ‘De wilde vuurman’ plaats. Met het jeugdboek ‘De Yukon Vuurman’ als inspiratie trokken we met een groep van 6 ouders en 8 kinderen in de leeftijd van 9 tot 13 jaar op pad.

Het boek gaat over een jongen die na een kano ongeluk zichzelf moet zien te redden in de wildernis van Canada. Ook in dit weekend hielden we de volgorde aan die wordt aangeraden in een dergelijke situatie. Zo was de eerste uitdaging om een onderkomen te maken. We leerden de 4 knopen die nodig zijn om een tarp op te hangen, want nee we sliepen niet in tenten. Ieder ouder-kind koppel zorgde zo voor een eigen slaapplek voor de nacht. Nog even afdekken met bladeren, zodat je niet op de toch ligt. Niemand van de deelnemers had eerder op zo’n manier buiten geslapen, best spannend, maar iedereen was zeer tevreden over zijn slaapplek en had stiekem wel zin om er vast in te kruipen.

Maar voordat het zover was, stond er nog meer op het programma. Eerst een lekkere lunch met versgebakken brood uit de Dutch Oven, daarna verder. Nu we onderdak hadden verzorgd, was het tijd voor vuur. Na een uitleg over de verschillende manieren van vuur maken en het laten zien van de verschillende natuurlijke tondelmaterialen, was het tijd om zelf aan de slag te gaan. Zou het iedereen lukken om met behulp van een fire-steel, gras, lisdoddepluis en een lapje verkoold katoen een kampvuurtje aan te krijgen? Jazeker, iedereen zat er binnen de kortste keren warmpjes bij!

Goed, onderdak en vuur geregeld, water hoefden we ons niet druk om te maken dit weekend. Het is tijd om het eten te verzorgen. Forellen op de stok en een zijde zalm van de cederhouten plank bij het vuur. Een lekkere salade met wildpluk en zevenblad pesto en 2 heerlijke quiche’s uit de Dutch Oven. We geven natuurlijk vaker kookworkshops rond houtvuur, dus een mooie complete maaltijd met verschillende kooktechnieken. ‘s avonds nog een spelletje weerwolven bij het kampvuur en klaar maken voor de nacht.

Het rondje bij het kampvuur in de ochtend bij het ontbijt leerde ons dat met name de kinderen prima geslapen hadden. Ook de ouders hebben genoten van het buitenslapen met de wind in de dennen als achtergrond geluid en het gekwetter van de vogels vroeg in de morgen.

De morgen stond in het teken van het veilig leren omgaan met een vast bushcraft mes. Verschillende snijtechnieken en het veilig overgeven van het mes aan een ander hebben we besproken en geoefend. Hierna maakten we een wandeling door de bossen in de omgeving. Onderweg natuurlijk onze ogen open voor verschillende tondelmaterialen zoals berkenbast, droog gras en fatwood. Ook hebben we tijdens het lopen een aantal eetbare planten laten zien en geproefd, want hoe leuk is het om iets eetbaars te kunnen vinden in de natuur!

Terug op het kamp was het tijd voor de volgende beproeving. De opdracht aan de ouder-kind duo’s was om met de zojuist gevonden tondel een eigen vuurtje aan te maken waarop de eigen lunch kon worden klaargemaakt. Vol enthousiasme ging iedereen aan de slag en binnen de kortste keren had iedereen een lekker broodje met een omeletten of een roerei.

Na de lunch nog even aan de slag geweest met het begin van de inhoud van een eigen tondelbakje. Watjes in kaarsvet gedoopt als ‘aanmaak blokje’ en uitleg over hoe je zelf lapjes verkoold katoen kunt maken. Daarna was het al weer tijd voor het laatste en ook zeker belangrijke onderwerp van het weekend; Leave-no-trace. Hoe laten we onze kampeerplek veilig en netjes achter zodat niemand kan zien dat wij daar geweest zijn. Het vuur goed uitmaken en asresten opruimen, de taps goed neerhalen en netjes inpakken voor de volgende keer.

Zo kwamen we na een vol programma alweer voor de laatste keer samen rond het vuur om alle ervaringen uit te wisselen. Gies en ik hebben enorm genoten van het les geven aan zo een enhousiaste groep. Wat ons betreft super belangrijk om deze kennis mee weg geven aan de kinderen, en ouders evengoed. Heerlijk om te zien hoe de kinderen een paar dagen samen op trekken met hun ouders in de natuur, een mooie ervaring om te delen.  We kregen ook veel positieve reacties van de deelnemers. Ik nodig ze dan ook uit om hun ervaringen te delen!

Lijkt het je leuk om een keer mee te gaan om zelf met je kind zo’n weekend mee te maken? Op 23 en 24 september gaan we weer. Kijk hier voor meer informatie daarover!

Wil je op de hoogte blijven van data voor wandelingen, workshops, diner-avonden en vindt je het leuk wanneer ik recepten met je deel. Schrijf je in en je bent de eerste die het weet!

Bezig met verwerken …
Bedankt voor je inschrijving. Tot snel!

Geef een reactie