Maarts viooltje

Maarts viooltje; viola odorata

Op het moment is het maarts viooltje volop te vinden. Je kunt in principe alle viooltjes gebruiken, maar het maarts viooltje is de enige die zo lekker ruikt en heeft ook de meeste smaak. Je moet er wel op tijd bij zijn want de bloei is maar tot april-mei, waar de andere soorten tot in september kunnen bloeien.

Het potje wat ik verzamelde kwam van verschillende locaties in de stad (bermranden, plantsoenen), maar ik ben haar ook al in het bos tegengekomen. Ik heb een paar blaadjes apart gehouden om te suikeren en te drogen. Je bestrijkt ze dan met losgeklopt eiwit, doopt ze in de witte basterdsuiker en legt ze op een vel bakpapier te drogen. Leuk om dessert en taartjes mee te versieren.

De overige bloemen heb ik overgoten met 200 ml kokend water en vervolgens een nacht laten staan. Bijzonder om te zien hoeveel kleur dit afgeeft, waar de bloemen paars zijn, is het water na een tijdje intens blauw. De volgende dag de siroop gemaakt door 400 gr suiker op te lossen door het water te verhitten. De bloemen er daarna uit gezeefd en de siroop in een schone fles bewaard.

Om de eerste lentedag te vieren eten we bij ons thuis altijd een taartje. Het leek mij leuk om de viooltjes siroop te gebruiken in de Italiaanse merengue-topping van dit taartje. Natuurlijk gegarneerd met de gesuikerde viooltjes en citroenmelisse uit de tuin. En nee, ik weet het…eigenlijk is het nog geen tijd voor frambozen en blauwe bessen.

Wil je op de hoogte blijven van data voor wandelingen, workshops, diner-avonden en vindt je het leuk wanneer ik recepten met je deel. Schrijf je in en je bent de eerste die het weet!

Bezig met verwerken …
Bedankt voor je inschrijving. Tot snel!

Geef een reactie