Pesto van vogelmuur

Vogelmuur; stellaria media

Vogelmuur behoort tot de anjerfamilie. Vogelmuur is een beetje een rommelige, 5-45 cm hoge plant met liggende of opstijgende, broze stengels met tegenoverstaande bladeren die op korte, iets behaarde steeltjes zitten. De bladeren zijn 10-30 mm breed, eivormig, en hartvormig aan de basis. Vogelmuur is het grootste deel van het jaar fris en groen en hij bloeit bijna de hele tijd met kleine witte bloemen met diep gespleten bloemblaadjes en is het hele jaar door bruikbaar. Vogelmuur vormt vaak grote matten en is heel algemeen op vochtige, stikstofrijke grond in tuinen, parken, bermen, landbouwgrond en loofbossen. (bron: pluk almanak, eten uit de natuur, Claus Meyer)

Omdat vogelmuur in de winter groen blijft en rijk is aan vitamine C is het een geliefd plantje. Je kunt het hele plantje eten, stengels, bladeren en bloempjes. Omdat het een kwetsbaar plantje is, eet je hem het liefst rauw in salades of zoals ik hier heb gedaan in pesto. Het heeft een verfrissende ‘groene’ smaak die vorige week door één van de deelnemers van mijn wandelingen treffend omschreven werd door frisse doperwten-smaak.

Pesto maken is erg eenvoudig en heeft eigenlijk niet echt een recept nodig. Klassiek natuurlijk met basilicum, Parmezaan en pijnboompitten, maar je kunt er veel andere kanten mee op. Je kunt variëren met de noten, cashewnoten of walnoten worden vaak gebruikt en je kunt de Parmezaan ook prima vervangen voor Hollandse oude kaas. In plaats van knoflook, kan je ‘wilde’ knoflook soorten gebruiken zoals kraailook of daslook. Daarnaast kan je pesto maken van veel ander bladgroen zoals, boerenkool, zevenblad, winterpostelein en in dit geval vogelmuur.

Vogelmuur pesto: Doe 2 flinke handen vol vogelmuur (takjes, blaadjes en bloemen), 30 gr walnoten, 50 gr Parmezaanse kaas een paar blaadjes daslook en kraailook in een blender of staafmixer en draai er net zo veel olijfolie doorheen tot je een gladde pesto hebt. Breng op smaak met peper en zout.

Wil je op de hoogte blijven van data voor wandelingen, workshops, diner-avonden en vindt je het leuk wanneer ik recepten met je deel. Schrijf je in en je bent de eerste die het weet!

Bezig met verwerken …
Bedankt voor je inschrijving. Tot snel!

Geef een reactie