Vlierbloesem-champagne

De maanden mei en juni staan garant voor een zee van kleur en geur van de verschillende bloesems. Het begon met de meidoorn, maar inmiddels zitten we volop in de vlier. In Zutphen aan vlierbloesem geen gebrek in ieder geval. Natuurlijk kun je er limonade van maken door suiker in water op te lossen en daarin de bloesem met citroen een dag te laten trekken. Maar hoe leuk is het om met iets meer geduld er een heerlijk drankje van te brouwen…

Wat bijen natuurlijk al lang weten is dat er suikers zitten in de nectar van bloemen. En waar suikers zijn daar zijn de in de natuur voorkomende gisten. Het leuke is dat je met het verzamelen van de trossen vlier ook deze gisten meeneemt naar huis en dat deze gisten op zichzelf al voldoende zijn om je vlierbloesem-champagne op gang te krijgen. Dus meer dan een beetje munt uit de tuin, suiker, water en citroen en het juiste materiaal hebben we niet nodig.

1. pluk 10 grote schermen vlierbloesem en laat ze even liggen om de beestjes er uit te zoeken. Verwijder de groene stelen.

2. Los 500 gr suiker op in 4 liter water.

3. Voeg het sap van 3 citroenen en de rasp van de helft daarvan toe

4. Doe de vlierbloesem met het suikerwater in een vergistingsemmer en sluit af met een waterslot.

5. Roer elke dag met een schone lepel en laat 3 dagen op kamertemperatuur staan. Wacht nog een dag of twee als de vergisting niet op gang is gekomen.

6. Laat nog 2 weken nagissen op de fles bij kamertemperatuur en zet daarna in de koelkast. Je hebt flessen nodig die een beetje druk aankunnen, beugelflessen zijn ideaal.

7. Drink binnen enkele maanden op.

Volgens het recept van “Over Rot 2.0” van Meneer Wateetons

De 1e twee dagen gebeurde er niet zo veel. Op de 3e dag kwam de activiteit op gang en hoorde ik het waterslot voor het eerst pruttelen. Op dag 4 heb ik hem gezeefd door een kaasdoek en in flessen gedaan. Nog 2 weken geduld…. De jongens zijn in de tussentijd geïnspireerd geraakt om vlierbloesem limonade te maken dus dat is ook leuk!

Het resultaat mag er zijn hoor! Echt bijzonder om met zulke eenvoudige middelen, zo’n lekker drankje te maken. Wel even oppassen met de druk op de fles, deze kan wat hoog zijn dus kijk uit met openen. Bij mij knalde de hele top van de fles eraf!

Processing…
Bedankt voor je inschrijving. Tot snel!

Geef een reactie